Nereis virens

Nereis virens Sars, 1835

Nederlandse naam:
Zager

Beschrijving:
De groep van de borstelwormen is zeer groot en je kunt er allerlei wormvormen in aantreffen. Vooral de vormen van de kop met al die aanhangsels en wel of geen ogen geven vaak aanleiding tot verbazing. De familie van de zeeduizendpoten is één van de mooiste.
Het zijn tamelijk grote dieren, met soms fantastische kleuren. Ze kunnen vaak goed zwemmen. Daarvoor gebruiken ze de parapodiën, die bij sommige soorten tot echte peddels zijn ontwikkeld. En als je er zoveel hebt, kun je aardig peddelen! De kop heeft twee paar ogen, de nodige tentakels en 'last but not least', een stel vervaarlijke zwarte, gezaagde kaken aan de proboscis.
Sommigen noemen de zager tegenwoordig Neanthes virens . Hij kan in onze streken 20 tot 40 cm lang worden, maar elders, bijvoorbeeld in Amerika, zijn exemplaren tot wel 90 cm lang en 4,5 cm dik gevonden! Hij heeft 100-175 segmenten met borstels, soms nog meer. De rugzijde ziet er wat rimpelig uit. De kleur is donkergroen met een blauwpaarse weerschijn. De flapjes aan de parapodiën (de peddels) zijn groen met gele punten. Bij de aanhechting van de parapodiën is vaak wat rood te zien: bloedvaten die door de huid heen zichtbaar zijn. Soms overheerst deze kleur op het hele dier. Kortom: een schitterend beest.

Voedsel:
Hij eet vooral andere wormen, die hij uit hun hol trekt, soms tot in zijn eigen gang en dan verscheurt met zijn stevige kaken; ook andere ongewervelden worden gegeten, evenals aas en zelfs bepaalde wiersoorten. Het dier heeft een uitstekend reukvermogen en de ogen zijn relatief scherp. Het is een felle rover.

Leefgebied:
Veelal in modderig zand met een laag zuurstofgehalte (zwarte kleur). Daarin heeft hij een koker die voor de stevigheid met slijm bekleed is. Hij kan goed zwemmen, met gracieuze bewegingen. Je kunt hem ook op het zand aantreffen. Houdt van relatief rustig water. Kan goed tegen lagere zoutgehaltes. Je kunt hem vinden vanaf de hoogwaterlijn tot zo'n 150 m diepte.

Verspreiding:
West-Europese kusten, oostkust van Amerika van Maine tot Virginia, gehele westkust van Noord-Amerika.

Opmerking:
Er zijn enkele nauwverwante soorten, ook in West-Europa. De laatste jaren is er wel het een en ander gewijzigd in de naamgeving en taxonomische indeling.

%LABEL% (%SOURCE%)