Xanthoria parietina

Xanthoria parietina (Linnaeus)

Nederlandse naam:
Geel korstmos

Beschrijving:
Korstmossen - of lichenen, zijn een mengsel van (in harmonie - of symbiose - levende) schimmels en algen, maar meestal voor ruim 90% bestaande uit de schimmel. Vele soorten vinden we op bomen, stenen, dakpannen en bijvoorbeeld op heidevelden. Ze worden wel gebruikt om de luchtkwaliteit aan af te meten, omdat er nogal wat soorten bijzitten die gevoelig zijn voor 'vieze' stoffen in de lucht. Er komt ook een aantal soorten op de kust voor. Dit is één van de bekendste. Hij is, zoals de naam al zegt geel tot lichtoranje van kleur, hoewel hij op wat donkerder plaatsen naar groen gaat neigen. Hij vormt dunne, onregelmatige plakkaatjes van 3 tot 10 cm doorsnede. De structuur lijkt op een dunne laag hele kleine blaadjes. De plakkaatjes breiden zich maar heel erg langzaam uit.

Voortplanting:
Een klein stukje boven de gele massa uit steken voortplantingsorgaantjes, die wat donkerder van kleur zijn. Je kunt ze vergelijken met paddestoelen: ze zorgen ervoor dat de sporen verspreid worden.

Leefgebied:
Korstmossen kunnen uitstekend tegen uitdroging en andere extreme milieuomstandigheden. Deze soort is te vinden op dijken als een smalle band net boven de hoogwaterlijn: het bovenste stuk van de zogenaamde zonering. Deze korstmossen worden dus nog net nat door spatwater.

Verspreiding:
West-Europa.

%LABEL% (%SOURCE%)