Undaria pinnatifida

Undaria pinnatifida (Harvey) Suringar

Nederlandse naam:
Wakame

Beschrijving:
Dit is een bruinwier dat meer dan een meter lang kan worden. De kleur is olijfbruin. Het zit op de ondergrond vast met een soort wortels (rhizoid). Daarop staat een steel, waaraan een aantal langwerpig bladeren zitten, van ca. 15 cm breed, met een middennerf en met een gelobde basis. Oudere bladeren zijn als het ware in reepjes gescheurd dwars op de lengterichting, zodat je een nerf krijgt met aan weerszijden een aantal flapjes blad.

Leefgebied:
Intergetijdengebied en vooral iets dieper; ook in min of meer stilstaande zoute wateren. Op rotsen, stenen en dergelijke.

Verspreiding:
Een aantal plaatsen langs de kust van Zuidwest-Europa, tot in Zuidwest-Nederlands; de Middellandse Zee; verder in Zuidoost-Azië, met name Japan.

Opmerking:
Deze soort is per ongeluk ingevoerd in het étang van Thau in Zuid-Frankrijk, met een lading oesters. Hij heeft zich daarna uitgebreid in de Middellandse Zee en via de kweek in Bretagne ook langs de Europese Atlantische kusten.
In Bretagne wordt de soort inmiddels gekweekt, want hij is eetbaar en wordt in Japan al sinds mensenheugenis voor de consumptie gebruikt.

%LABEL% (%SOURCE%)