Semibalanus balanoides

Semibalanus balanoides (Linnaeus)

Nederlandse naam:
Gewone zeepok

Beschrijving:
Dit is een kleine zeepok, zelden groter dan 10 mm, maar soms wel 15 mm. Het huisje heeft zes kalkplaatjes, die glad of geribbeld kunnen zijn, plus de twee afdekplaten. De hoogte kan verschillend zijn: als hij bijvoorbeeld ergens in grote massa dicht opeen groeit, kan dat hele lange, dunne zeepokken opleveren. Dat zien we wel eens op een strekdam op het strand; bij storm worden er soms hele plakkaten van zeepokken van de dam afgeslagen. Heel opvallend, als je er eenmaal oog voor hebt gekregen, is de lijn dwars over de sluitplaten, waar die aan elkaar sluiten: die is duidelijk trapvormig, met rechte hoeken erin. Kleur wit, vuilwit of grijsbruin. De basis bevat geen kalk: daardoor blijft er geen witte plek achter op de ondergrond als je hem lospeutert.

Leefgebied:
Zeer algemeen rond het midden van het intergetijdengebied. Op plaatsen met meer golfslag wordt hij meestal hoger. Ook in ondiep water. Op rotsen, stenen, grote wieren, havenpieren en schepen.

Verspreiding:
Van de Britse Eilanden en de Nederlandse kust tot Gibraltar en in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Aan de oostkust van de Verenigde Staten van de poolzee tot Delaware.

%LABEL% (%SOURCE%)