Nereis diversicolor

Nereis diversicolor O.F.Müller, 1776

Nederlandse naam:
Veelkleurige zeeduizendpoot

Beschrijving:
De groep van de borstelwormen is zeer groot en je kunt er allerlei wormvormen in aantreffen. Vooral de vormen van de kop met al die aanhangsels en wel of geen ogen geven vaak aanleiding tot verbazing. De familie van de zeeduizendpoten is één van de mooiste.
Het zijn tamelijk grote dieren, met soms fantastische kleuren. Ze kunnen vaak goed zwemmen. Daarvoor gebruiken ze de parapodiën, die bij sommige soorten tot echte peddels zijn ontwikkeld. En als je er zoveel hebt, kun je aardig peddelen! De kop heeft twee paar ogen, de nodige tentakels en 'last but not least', een stel vervaarlijke zwarte, gezaagde kaken aan de proboscis.
Deze borstelworm heeft een horizontaal afgeplat lichaam van zo'n 6 tot 12 cm lengte. Hij heeft 90 tot 120 borsteldragende segmenten en de staartpunt loopt uit in twee lange aanhangels. De borstels zien er uit als ruitvormige peddeltjes. De kop heeft stevige kaken, die echter onder normale omstandigheden te ver naar binnen zitten om ze te kunnen zien. Er zitten vier ogen boven op de kop. Verder zitten er een paar flapjes, vier paar dunne tentakels en twee antennes aan - maar je bent een deskundige als je kunt onderscheiden wat wat is. Midden over de rug loopt over de hele lengte een goed zichtbaar bloedvat. De kleur van de worm is variabel, maar oranje en bruin overheersen, terwijl de flanken ook wel groenachtig kunnen zijn.

Leefgebied:
In het intergetijdengebied. Veelal in beschutte en wat minder zoute omstandigheden. Maakt gangen in zandig slib, vooral in zwarte, dus zuurstofarme, bodems.

Verspreiding:
Van Noorwegen tot in de Middellandse Zee.

Opmerking:
Geliefd aas voor (sport)vissers.

%LABEL% (%SOURCE%)