Necora puber

Necora puber (Linnaeus, 1767)

Nederlandse naam:
Fluwelen zwemkrab

Beschrijving:
De grootste zwemkrabbensoort uit onze streken. Het rugschild is vrij plat en hoekig. De lengte is maximaal 6,5 cm. Wijfjes kunnen maximaal 9 cm breed worden, terwijl er mannetjes van 10 cm zijn gevonden. Het oppervlak is bezet met korte haren, hetgeen de naam verklaart. Aan de voorrand van het rugschild zitten buiten de ogen aan beide zijden 5 scherpe tanden. Tussen de ogen zitten 8 tot 10 kleinere tanden, deze zijn ook scherp. De schaarpoten zijn slank, evenals de scharen; het voorste deel van de schaarpoten heeft enkele lengterijen kleine knobbeltjes. De basiskleur is bruin tot donkerbruin. Maar de genoemde knobbeltjes en ook andere verhogingen van het pantser zijn blauw. Eigenlijk is een groot deel van het pantser blauw, maar dat zie je niet door de dichte bruine beharing. Ook rode markeringen zijn aanwezig, met name de rode ogen zijn zeer opvallend en een goed veldkenmerk. Verder is ook het blauwe tot zwarte lijnenpatroon op de poten heel karakteristiek. De scharen zijn paars, met donkerpaarse tot zwarte uiteinden.
Een zeer felle krab, met vervaarlijke scharen. Zijn verdedigende bewegingen zijn flitsend snel en hij is sterk. Hij kan ook goed zwemmen. Hij schijnt lekker te zijn en wordt in sommige landen commercieel bevist.

Leefgebied:
Van het intergetijdengebied tot ca. 70 m diepte, op en boven rotsige en stenige bodems. Houdt van enigszins beschutte plaatsen.

Verspreiding:
Van Midden-Noorwegen tot westelijk Afrika; Middellandse Zee en Zwarte Zee.

%LABEL% (%SOURCE%)