Myoxocephalus scorpius

Myoxocephalus scorpius (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Zeedonderpad

Beschrijving:
Forse bodemvis, die 30 cm lang kan worden. In het noorden van Europa kunnen ze echter wel 60 cm lang worden. Zoals voor veel mariene diersoorten geldt, worden ook deze groter naarmate de omgevingstemperatuur lager wordt. N.B.: een Amerikaans boek meldt, dat ze af en toe zelfs 90 cm worden! Brede kop, van boven afgeplat en bezet met benige richels. Het gehele dier is gepantserd met beenplaten. Geen schubben. 2 Stekels op het kieuwdeksel. Rijen kleine stekeltjes ter weerszijden van de zijlijn, die zelf glad is. Grote borstvinnen; buikvinnen gereduceerd tot 3 stralen. Geen vlezige baarddraden op de mondhoeken: dit is één van de kenmerken om deze soort van de groene zeedonderpad (Enophrys bubalis ) te onderscheiden. De kleur is variabel, van zeer donkerbruin of zelfs bijna zwart tot grijsgroen of roodbruin. De onderzijde is geel (vrouwtje: oranje). In de paaitijd wordt de buik van het mannetje mooi dieprood, die van het vrouwtje wat feller oranje.

Voedsel:
Vooral kreeftachtigen, vissen en ook vislarven. Donderpadden kunnen niet lang hard zwemmen, zij liggen doodstil tot hun prooi dicht genoeg bij is en schieten dan toe; voor het remmen hebben zij veel profijt van hun grote borstvinnen.

Voortplanting:
De paaitijd is van december tot maart. Tijdens de paring houdt het mannetje het vrouwtje vast met zijn borst- en buikvinnen. De vrij grote, felrode eieren worden in kleine pakketjes tussen stenen en wieren gedeponeerd en blijven daar vastgekleefd. Later worden ze doorzichtig en kun je de embryo's zien zitten. Het mannetje bewaakt ze tot het uitkomen, na een week of vijf. Geslachtsrijp worden de dieren vanaf ca. 15 cm lengte; ze zijn dan aan het einde van hun 2e levensjaar.

Leefgebied:
Ondiep water tot 30 m, in zeldzame gevallen tot 100 m diepte; bij rotsen en stenen, tussen wier en zeegras, op mosselbedden, etc. Soms in brak water.

Verspreiding:
De hele Noord-Atlantische Oceaan, vanaf de Witte Zee (Nova Zembla, Spitsbergen), Groenland, IJsland, tot de Golf van Biskaje. Aan de oostkant van Amerika tot New York en St. James Bay aan de westkant.

%LABEL% (%SOURCE%)