Littorina obtusata

Littorina obtusata (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Stompe alikruik

Beschrijving:
Deze soort is aanzienlijk kleiner dan de gewone alikruik Littorina littorea , namelijk slechts 1 tot 1,5 cm lang. Het huisje is bijna glad en de kleur is variabel, maar meestal geel. Tussen de ogen is een rood-oranje vlekje zichtbaar. De ogen zelf zijn zwarte puntjes op de basis van een stel koptentakels. De kleur is zo variabel, dat sommigen een aantal ondersoorten onderscheiden op de kleuren groen, oranje en bruin tot zwart. Je vraagt je af waarom er zoveel kleuren zijn: vooral de gele zijn heel opvallend en dat lijkt geen slimme eigenschap in een natuur met vele vijanden. De schelp is stomp en iets breder dan hoog.

Voedsel:
Vooral bruinwieren, zoals Ascophyllum nodosum en Fucus vesiculosus .

Leefgebied:
Intergetijdengebied, soms iets dieper, op de genoemde wiersoorten. Kan behoorlijk ruwe omstandigheden hebben, maar houdt ook van rustig water. Kan ook tegen lage zoutgehaltes. Deze soort kan van alle alikruiken het slechtst tegen uitdroging. Als hij per ongeluk toch een keer bij laag water droogvalt, kruipt hij onder zoveel mogelijk wieren en overleeft zo toch vaak het tij.

Verspreiding:
Noord-Noorwegen tot westelijke Middellandse Zee en westelijke Oostzee. Aan de Amerikaanse oostkust van Labrador tot New Jersey.

%LABEL% (%SOURCE%)