Liparis liparis

Liparis liparis (Linnaeus, 1758)

Nederlandse naam:
Slakdolf

Beschrijving:
Deze bijzondere soort lijkt nogal op een groot kikkervisje. We vinden hem vaak in een karakteristieke houding met de staart opzij en naar voren geklapt op de bodem liggend. Hij kan 12 tot 18 cm lang worden, is grijs of grijsbruin van kleur; de variatie is echter groot. Er zijn vuilwitte dieren met ronde donkere vlekken, dieren met een gecompliceerd horizontaal strepenpatroon of met schuine strepen. En dan is deze soort ook nog in staat om zijn kleuren en patronen binnen korte tijd te wisselen, of aan te passen aan de ondergrond. Als je een oranjerood exemplaar tegenkomt, betekent dat, dat het paaitijd is; en dat je een mannetje voor je hebt. Hij heeft een afgeronde kop, een brede bek met veel kleine tandjes, en duidelijke lippen. De ogen zijn klein. Hij heeft geen schubben, maar een flinke slijmlaag op de huid. De buikvinnen zijn met elkaar vergroeid tot een ronde zuigschijf; de rug- en aarsvin lopen door tot de staartvin. Deze vissen hebben geen zwemblaas.

Voedsel:
Garnalen en andere kleine kreeftachtigen en borstelwormen.

Voortplanting:
De paaitijd ligt in de winter. Meestal vindt de paring dicht bij de kust plaats, bij voorkeur ergens waar zoet water de zee in komt - riviermondingen bijvoorbeeld. Maar er moeten ook hydroïdpoliepen of wieren aanwezig zijn om de klompjes eieren aan vast te kleven. Na 6 tot 8 weken komen de larven te voorschijn. Slakdolven worden niet ouder dan twee jaar.

Leefgebied:
Tot ca. 100 m diepte, maar meestal ondieper, op rotsige of stenige bodems. Hij kan goed tegen lagere zoutgehaltes.

Verspreiding:
Van IJsland en Noorwegen en de westelijke Oostzee tot aan het Engelse Kanaal.

Opmerking:
De half zo grote Liparis montagui (Donovan) of kleine slakdolf leeft nog wat ondieper, veelal tussen wierbosjes. Hij is van de gewone slakdolf te onderscheiden door de rug- en aarsvin: die lopen niet door tot aan de staartvin. Zijn kleurvariabiliteit is zo mogelijk nog groter dan die van L. liparis . De kleine slakdolf is zeldzaam langs de Nederlandse kust.

%LABEL% (%SOURCE%)