Liocarcinus arcuatus

Liocarcinus arcuatus (Leach, 1814)

Nederlandse naam:
Gewimperde zwemkrab

Beschrijving:
Zwemkrabben hebben peddels aan hun achterste poten. Het laatste segment van deze poten is gewoon heel plat en breed geworden. Erg handig als je niet alleen afhankelijk van de bodem wilt zijn.
Het rugschild van deze soort is ovaal-driehoekig; de vorm lijkt veel op die van de strandkrab (Carcinus maenas ). De lengte kan 3 cm bedragen, de breedte 4,6 cm. Aan beide zijkanten aan de voorkant van het rugschild zitten vijf scherpe tanden. Tussen de ogen zit een vrij breed stuk, waarvan de rand glad is, maar wel behaard: vandaar de naam 'gewimperd'. De kleur van het rugschild is donkerbruin, die van de poten wat lichter bruin. De schaarpoten zijn kort en maken een wat gedrongen indruk (l_arcuat.tif). De bovenkant van de scharen zelf is vaak donkerbruin.

Leefgebied:
Van de laagwaterlijn tot ruim 100 m diepte. Op zand- en slibbodems met stenen en schelpen, of in de buurt van rotsen en begroeiing.

Verspreiding:
Eigenlijk is dit een zuidelijke soort, die vooral in de Middellandse Zee voorkomt. Hij is echter ook algemeen bij de zuidelijke en westelijke kusten van de Britse Eilanden, en sinds enige jaren wordt hij ook steeds meer in de Nederlandse kustwateren gezien, vooral na warme winters.

%LABEL% (%SOURCE%)