Hyas coarctatus

Hyas coarctatus Leach, 1815

Nederlandse naam:
Rode spinkrab

Beschrijving:
Deze soort lijkt veel op de gewone spinkrab (Hyas araneus ), maar is wat kleiner: maximaal zo'n 6 bij 4,5 cm. Bovendien is de kleur, zoals de naam al zegt, bij de volwassen dieren wat roder - en bij de jongen wat bruiner. Zijn rugschild is ook een beetje meer over het hele oppervlak van knobbeltjes voorzien. Aan de buitenkant van beide ogen loopt het rugschild uit in een scherpe, naar voren gerichte zijtand. Omdat het rugschild op ongeveer 1/3 van de lengte vanaf de voorkant vrij scherp is ingesnoerd, lijkt het of direct onder deze zijtanden een soort wangetjes zitten. De overige verschillen zijn klein en allemaal relatief.
Deze soort houdt ervan zich te camoufleren met stukjes van de begroeiing.

Voedsel:
Kreeftachtigen, waaronder net vervelde en dus nog zachte soortgenoten, mosdiertjes, hydroïdpoliepen en wieren.

Leefgebied:
Rotsige bodems, soms grind of zelfs zandbodems, maar dan moeten er wel losse stenen aanwezig zijn. Ook op oester- en mosselbanken. Beneden de laagwaterlijn tot een meter of 50; hij is wel op 500 m gevangen.

Verspreiding:
Van Noord-Noorwegen, Spitsbergen en IJsland tot in het kanaal. Langs de Nederlandse kust komt hij veel minder voor dan de Gewone spinkrab. Aan de oostkust van de Verenigde Staten van de poolzee tot Kaap Hatteras.

%LABEL% (%SOURCE%)