Enteromorpha compressa

Enteromorpha compressa (Linnaeus) Greville

Nederlandse naam:
Plat darmwier

Beschrijving:
Net als alle darmwiersoorten zijn de ‘bladen’ van deze soort buisvormig: daar komt de naam darmwier vandaan. De wand van de buizen is slechts 1 cellaag dik. Het is zonder microscoop heel moeilijk om darmwiersoorten met zekerheid op naam te brengen, omdat er zo’n grote variabiliteit binnen de soorten bestaat. Toch kom je ‘op het oog’ ook wel een heel eind in de goede richting, vooral als je je beperkt tot de meer algemene soorten, zoals we ook op deze cd-rom doen.
De planten van deze soort zijn vertakt, vooral onderaan: met name daaraan kun je deze soort van de andere darmwiersoorten onderscheiden. De bovenkant van de bladen is min of meer recht afgesneden. De planten maken een tamelijk iele indruk. Ze worden vaak slechts rond de 5 cm hoog, maar kunnen 15 cm bereiken. Kleur: grasgroen.

Chromatofoor:
Apicaal in de cel, kapvormig, met één pyrenoid.

Leefgebied:
Een zeer algemene soort in het intergetijdengebied. Ook in het sublittoraal. Op stenen, andere wieren en hout. Het is vaak één van de eerste soorten op een nieuwe dijkglooiing. Kan grotere oppervlakken bedekken.

Verspreiding:
Komt vrijwel overal op de wereld in de gematigde tot subtropische gebieden voor.

%LABEL% (%SOURCE%)