Cyanea lamarckii

Cyanea lamarckii (Peron & Lesueur)

Nederlandse naam:
Blauwe haarkwal

Beschrijving:
Lijkt veel op de gele haarkwal (Cyanea capillata ), maar is aanzienlijk kleiner (tot 30 cm doorsnede), en de kleur is duidelijk blauw, alhoewel ook gele exemplaren voorkomen. Hoewel deze soort veel minder sterk steekt dan de gele haarkwal, heeft hij wel net zo'n slechte naam op dit terrein. Misschien kunnen we maar beter voorzichtig zijn - het herkennen tijdens een duik is tenslotte ook niet altijd even gemakkelijk.

Voedsel:
Vissen en planktondieren, die verdoofd worden door de netelcellen en daarna door de tentakels naar de mondopening gebracht worden.

Voortplanting:
In de winter scheidt het bodemstadium (scyphistoma) schijfjes af (strobilatie), die direct kleine kwalletjes worden (ephyra's) en daarna uitgroeien tot de volwassen kwal. Kleine kwallen vinden we in het voorjaar, en volwassen kwallen in de herfst. De bevruchting van de eicellen vindt in het vrije water plaats, en de larven verblijven enige tijd in het plankton voordat ze naar de bodem zakken om daar een soort poliepje te vormen. Dan begint de cyclus opnieuw.

Leefgebied:
In het ondiepe water, vaak dichtbij de kust; het voorkomen in volle zee is niet zo goed bekend.

Verspreiding:
Noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, van IJsland, Noorwegen en het Kattegat tot de Golf van Biskaje. Bij de Britse Eilanden minder algemeen dan de gele haarkwal.

%LABEL% (%SOURCE%)