Ceramium rubrum

Ceramium rubrum (Huds.) C. Agardh

Nederlandse naam:
Rood hoorntjeswier

Beschrijving:
De struiken worden zo'n 30 tot 40 cm hoog. Duidelijk rode kleur; cortex over het hele oppervlak van de plant, zodat die soms een wat breekbaar uiterlijk heeft (maar dat is schijn). De toppen van de takjes zijn sterk naar elkaar toe gebogen.

Leefgebied:
Laag in het eulittoraal en in het sublittoraal. Op stenen en andere harde ondergrond, maar ook op andere planten. Houdt van tamelijk ruwe (geƫxponeerde) omstandigheden, en behoorlijk zout water. Je hebt dus meer kans deze soort tegen te komen in het westelijk deel van de Oosterschelde, dan in de Grevelingen. Vaak samen met andere wiersoorten, zoals Polysiphonia fucoides , Chondrus crispus , Macrocarpus stellata en Ulva -soorten.

Verspreiding:
Atlantische Oceaan en randzeeƫn, Middellandse Zee.

Opmerking:
Deze soort omvat waarschijnlijk een aantal eerder apart beschreven soorten. Dat komt, omdat de graad van cortexvorming nogal variabel is, en vroeger als sterk kenmerk werd opgevat. Tegenwoordig gaat men ervan uit, dat een aantal omgevingsfactoren, zoals de daglengte en de lichtsterkte in het algemeen, hierop nogal wat invloed uitoefenen.

%LABEL% (%SOURCE%)