Cancer pagurus

Cancer pagurus Linnaeus, 1758

Nederlandse naam:
Noordzeekrab

Beschrijving:
Grote, duidelijk herkenbare krab. Lengte ca. 10 cm bij een breedte van ongeveer 15 cm; kan echter tot zeker 30 cm breed worden. Vorm ovaal, rugschild iets bol met een korrelig oppervlak. Aan beide kanten 8 tot 10 afgeronde lobben. Tussen de ogen drie stompe tanden. Kleur: roodbruin; de 'vingers' van de forse scharen zijn zwart. Looppoten korter dan de schaarpoten en iets afgeplat. Scharen meestal iets ongelijk van grootte: de grootste wordt gebruikt voor het kraken van bijvoorbeeld schelpdieren, de kleinere - die vaak ook scherper is - voor het uiteenscheuren van weefsels. Groepjes stugge haren op de looppoten. Het achterlijf, dat zoals bij alle krabben onder het lichaam is geslagen, is bij de vrouwtjes veel breder dan bij de mannetjes. Ze gebruikt het om de eieren, die ze de hele winter en het voorjaar bij zich draagt, te beschermen. Noordzeekrabben zijn niet snel; ze vertrouwen op hun forse pantsering en sterke scharen. Ze zijn vooral 's nachts actief en eten schelpdieren, zeesterren en andere dieren die niet gemakkelijk kunnen wegvluchten. Waarschijnlijk zijn het, net als de strandkrab (Carcinus maenas ), ook aaseters.

Leefgebied:
Van het intergetijdengebied tot zo'n 300 meter diepte. Vooral op stenige bodems en rotsen met holten waarin ze zich kunnen verschuilen. En op wrakken. De grotere dieren hebben vaak een eigen spleet of holte.

Verspreiding:
Noordoost-Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot West-Afrika en de Middellandse Zee. Aan de overkant van de oceaan, aan de Amerikaanse oostkust, komen enkele nauw verwante soorten voor, zoals C. borealis en C. irroratus .

Opmerking:
Deze soort wordt veel gegeten en de inhoud van de scharen is in veel landen een lekkernij. Hij wordt onder meer gevangen met kooien. Er is een tijd geweest dat deze dieren als een plaag gezien werden voor de kreeftenvisserij, omdat ze dezelfde kooien binnen kwamen en daar het aas wegvraten. Nu ook voor krabbenvlees goed geld betaald wordt, is dat geen probleem meer.

%LABEL% (%SOURCE%)