Aphrodita aculeata

Aphrodita aculeata Linnaeus, 1758

Nederlandse naam:
Fluwelen zeemuis

Beschrijving:
De fluwelen zeemuis behoort binnen de groep van de Borstelwormen (Polychaeta) tot een grote familie (de Aphroditidae), die gekarakteriseerd wordt door de, veelal elkaar overlappende, rugschilden (elytra). De Engelse naam van deze groep luidt dan ook 'scale-worms'. Eigenlijk lijken ze oppervlakkig gezien ook wel op de keverslakken. Belangrijk uiterlijk verschil: de vorm van de rugschilden, het aantal en het feit, dat de zeemuis en verwanten twee rijen bezitten tegenover de keverslakken slechts één (die dan wel meteen de hele breedte van de rug bedekt, dat wel). Natuurlijk betreft het ook twee heel verschillende hoofdgroepen van het dierenrijk, maar we hadden het hier alleen maar over uiterlijke overeenkomsten.
De fluwelen zeemuis is tamelijk bekend. Hij is ook niet te verwarren met een andere soort. De naam zeemuis is beslist toepasselijk. Het lichaam is langwerpig ovaal, aan de achterkant iets spitser dan aan de voorkant. De rug is bol en geheel bedekt met haren (chaetae) die een dichte 'vacht' vormen. De buikzijde is plat. Het dier heeft ongeveer 40 segmenten. De lengte bedraagt 10-20 cm, de breedte 3-7 cm. Tussen de ogen zit één antenne. Verder zijn er nog een paar koptentakels, zoals bij alle borstelwormen. Onder de vacht zitten 15 paar gladde rugschilden, die elkaar stevig overlappen. Elk segment behalve de kop heeft ook nog een soort korte pootjes (parapodiën) met borstels erop. De kleur is donkergrijs tot bruin, de buikzijde is bruingeel. De zijkanten zijn iriserend met en groene, gele en bronskleurige weerschijn.

Voedsel:
Andere wormen en weekdieren.

Leefgebied:
Beneden de laagwaterlijn, ingegraven in zand of modderig zand. Valt een heel enkele keer ook wel eens droog bij laag water, maar dat is niet gebruikelijk. Je vindt ze wel eens aan het strand, losgewoeld door de branding, vooral na een storm. Vaak zit hij dan nog onder de modder, maar als je die eraf spoelt, komt de prachtige glans te voorschijn waar dit dier bekend om is.

Verspreiding:
Scandinavische landen tot in de Middellandse Zee. Aan de overkant van de oceaan leeft een nauw verwante soort: A. hastata , die in het Amerikaans ook sea-mouse heet. In de beschrijving is deze echter niet te onderscheiden van de hier besproken soort. De zeemuis komt langs de meeste gematigde kusten ter wereld voor.

%LABEL% (%SOURCE%)