Acanthodoris pilosa

Acanthodoris pilosa (Abildgaard, 1789)

Nederlandse Naam:
Egelslak

Beschrijving:
Doride met een lengte tot 5 cm, maar meestal niet groter dan 3 cm. Het hele lichaam is bedekt met kleine, zachte uitsteeksels. Het lichaam is lichtgrijs of bruin, soms wit of geelachtig van kleur. De donker paarsbruin of anthraciet-kleurige dieren behoren mogelijk tot de variëteit fusca . In het algemeen geen bepaalde tekening, behalve soms bij jonge dieren die gevlekt kunnen zijn. De basis van de rhinophoren is omgeven door een lage gekartelde rand en de top van de rhinophoren is in uitgestrekte toestand op karakteristieke wijze naar achteren gebogen. Het dier heeft 7 tot 9 grote kieuwen in een krans op het achterlijf. De mondtentakels zijn kort en afgerond.

Voeding:
Korstvormig-groeiende kolonievormende mosdiertjes, zoals Alcyonidium mytili en Flustrella -soorten, vormen het voedsel van deze zeenaaktslak.

Leefgebied:
In het algemeen in het eulittoraal, maar de soort is tot op 80 meter diepte gevonden.

Verspreiding:
Van de Poolzee tot in de Middellandse Zee. Zowel langs de oostkust als de westkust van Noord-Amerika. Mogelijk ook op het zuidelijk halfrond (Australië en Zuidoost Azië), hoewel die waarnemingen niet officieel bevestigd zijn. Algemeen rond de Britse Eilanden, langs de Europese vastelandskust van de Oostzee en de Noorse kust tot de Middellandse Zee.

%LABEL% (%SOURCE%)