Thecacera pennigera

Thecacera pennigera (Montagu, 1815)

Nederlandse naam:
Gestippelde mosdierslak

Beschrijving:
Dit is een buitengewoon mooi voorbeeld van de schoonheid van zeenaaktslakken!
De soort wordt meestal niet langer dan 3 cm. Het lichaam is transparant. Je kunt de inwendige organen goed zien zitten. De kleur is wit tot lichtgroen en het hele lichaam is overdekt met vele zwarte, gele stippen en wat grotere oranje vlekken. De rhinophoren zitten in duidelijke schedes, elk met een flink naar achteren stekend aanhangsel. Net achter het midden van de rug staat een kransje van 3 tot 5 twee- of drielobbige kieuwen. Daarachter staan twee grote rugaanhangsels. Het doel daarvan is niet erg duidelijk. De voet loopt aan de voorzijde uit in twee naar buiten gerichte punten (tentakels).

Voedsel:
Zoals de naam al aangeeft, eet dit dier mosdiertjes en wel vooral van het geslacht Bugula (vooral Bugula plumosa ); daarop worden ook de eieren gelegd.

Leefgebied:
Van de oppervlakte tot ca. 20 m diepte, op mosdierkolonies.

Verspreiding:
Deze soort is nogal zeldzaam. Desondanks is hij wel zo ongeveer over de hele wereld gevonden: van de Shetland Eilanden tot in de Middellandse Zee, in Braziliƫ, Zuid-Afrika en Japan. In Nederland waren enkele waarnemingen in de Zeeuwse delta bekend uit 1954 en 1985, maar onlangs is de soort in de Oosterschelde door duikers opnieuw gevonden en gefotografeerd.

%LABEL% (%SOURCE%)