Lagenorhynchus albirostris

Lagenorhynchus albirostris (Gray, 1846)

Nederlandse naam:
Witsnuitdolfijn

Beschrijving:
Witsnuitdolfijnen zijn extreem robust. De snuit is kort en dik en steekt uit van het voorhoofd. De rugvin is lang en sikkelvorming, met een scherpe punt.

Het kleurpatroon is variabel, maar de dolfijnen zijn meestal zwart tot donkergrijs. De snuit en het grootste deel van de buik is wit tot lichtgrijs, en de snuit is vaak gevlekt. Het gebied tussen de ogen en de borstvinnen is vlaak of licht of donker gevlekd.

De soort kan makkelijk verward worden met de witflankdolfijn en tuimelaar. De verschillen in kleurpatronen zijn de beste manier op de soorten van elkaar te onderscheiden.

Elke helft van elke kaak bevat 22 tot 28 scherpe tanden.

Volwassen witsnuitdolfijnen zijn tot 3.2 m in lengte (mannetjes worden langer dan vrouwtjes). Pasgeboren zijn ze 1.2 m tot 1.6 m.

Groepen van 50 of minder exemplaren komen veel voor, maar kuddes van honderden dieren zijn ook waargenomen. Deze dieren zijn zeer actief; ze springen vaak uit het water. Ze zoeken vaak voedsel in de nabijheid van grote walvisssen.

Witsnuitdolfijnen voedt zich met allerlei verschillende soorten schoolvormende vissen, inktvissen en schaaldieren.

Er is weinig bekend over de voortplanting van deze soort. Het kalveren lijkt vooral in de zomer en vroege herfst plaats te vinden.

Op witsnuitdolfijnen werd vroeger veel gejaagd in Noorwegen, de Faeröer, Groenland en Labrador in Canada. Vandaag de dag wordt nog steeds in sommige gebieden op deze dolfijnen gejaagd. Ook worden witsnuitdolfijnen soms in visnetten gevangen, maar niet vaak genoeg om een wezenlijke bedreiging voor de soort te vormen.

FAO-soortencode: DELPH Lag 4 / BWD

IUCN-status: niet genoeg informatie beschikbaar.

Verspreiding:
Witsnuitdolfijnen komen voor in koud gematigde water en poolstreken, in het noordelijk gedeelte van de Atlantische Oceaan, van Cape Cod en Portugal, noord naar de centrale Davis-straat, centraal-Groenland, IJsland, en noordelijk Noorwegen. Er zijn ook waarnemingen bekend in het westelijke gedeelte van de Middelandse Zee.

%LABEL% (%SOURCE%)